KUD „Brile“, Beočin

KUD „Brile“, Beočin

KUD „Brile“ iz Beočina ima dugu tradiciju i nosilac je kulturnog života u beočinskoj opštini. Osnovano je 1944. godine, u čast i slavu slobode, kada je izveden i prvi program, koji se smatra početkom amaterske kulturno prosvetne delatnosti u Beočinu. Društvo je ponelo ime „Brile“ po nadimku narodnog heroja Stevana Petrovića.

U sećanje na njegovu herojsku pogibiju, dan Društva je 9.maj. Kud „Brile“ okuplja oko 350 članova u mnogo sekcija, a jedna od njih je i tamburaški orkestar, koji radi u tri grupe. Cilj rada tamburaškog orkestra je da prenese ljubav prema tamburi na mlađe generacije, čime će se očuvati narodna tradicija i običaji.

Orkestar izvodi tradicionalnu vojvođansku muziku, ali i dela klasične muzike pisana za tamburu. Tamburaški orkestar nastupa uz pratnju folklornog ansambla, solista i pevačke grupe, ali i samostalno. Svake godine, povodom 8.marta, Dana žena, Tamburaški orkestar priredi solistički koncert uz učešće renomiranih vokalnih solista. Dobitnik je domaćih i međunarodnih priznanja za promociju narodnog stvaralaštva i negovanje muziciranja na tamburi.

OSTALI IZVOĐAČI