Fatalni začini

Fatalni začini

POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO BABIĆ

Naša priča je počela pre nekoliko godina i neočekivano brzo je postala i vaša. To nam pričinjava veliko zadovoljstvo i povećava osećaj odgovornosti prema onome što radimo i volimo.

Povratak na selo porodice Babić i formiranje gazdinstva “Fatalni Začini“, u čijem okviru raste i umetnički prostor “Tikvarnica“, predstavlja pokušaj pronalaženja načina da se zatvori održivi egzistencijalni krug kroz rad na zemlji koji spaja selo i grad, umetnost i savremene ekološke tehnologije, tradiciju i nauku, ljuto i slatko, kvalitet u malom i dostupnost svima.

Tehnologija kojom gajimo biljke

Odlučili smo se da koristimo EM tehnologiju ( efektivni mikroorganizmi ) zbog mnogih prednosti koje pruža.

EM tehnologija označava primenu efektivnih mikroorganizama. Njen osnivač je japanski profesor, mikrobiolog Teruo Higa. On je 1988. godine stvorio super kompleks korisnih bakterija, koje je nazvao efektivni mikroorganizmi (EM). U današnje vreme ova tehnologija se smatra jednom od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru XXI veka, dok je u Japanu deo nacionalne politike.

Godine 1998. ruski naučnik, doktor medicinskih nauka Pjotr Ajuševič Šabljin, je na osnovu antibiotskih mikroorganizama, bajkalskog ekosistema, stvorio EM preparat, koji je nazvao „Bajkal EM-1“. Bajkal EM-1 predstavlja koncetrat, u kome je uzgojeno više od 80 sojeva glavnih antibiotskih (korisnih) mikroorganizama, koji se u prirodi nalaze u zemljištu. Preparat ne sadrži genetski izmenjene mikroorganizme. EM-1 je čvrsta zajednica aerobnih i anaerobnih mikroorganizama.

S obzirom da je zemljište dobrim delom zagađeno, zbog upotrebe hemijskih preparata, u njemu preovladavaju patogeni „lideri“. Ali kada se u zemlju unese preparat Bajkal EM-1 dolazi do radikalne promene biocenoze zemljišta, jer se potiskuje patogena mikroflora. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Na ovaj način se „leči“ zemljište, te takva zemlja, u periodu od 3 do 5 godina, praktično u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida.

Posetite Facebook stranicu klikom OVDE

Posetite internet stranicu klikom OVDE

OSTALI IZLAGAČI